top of page

Good Food Resto-label

Les Ateliers Du Midi heeft het Good Food Resto Label, dat als doel heeft restaurants te ondersteunen en te begeleiden die betrokken zijn bij een lokale en duurzame aanpak. Het beantwoordt aan een vraag van de Brusselaars die de duurzame restaurants van de hoofdstad willen onderscheiden. De toekenning van het label, gecoördineerd door Leefmilieu Brussel, heeft een niet-commercieel doel. 

labe-good-food-les-ateliers-du-midi.png

Vereisten

De criteria voor dit label zijn gebaseerd op de belangrijkste principes van de Good Food-strategie: de consumptie van lokale en seizoensgebonden producten, alternatieven voor dierlijke eiwitten, voedsel geproduceerd met respect voor het milieu,  terwijl voedselverspilling wordt geminimaliseerd

1

Het etablissement respecteert de  geldende regelgeving voor de horeca (RvB-regelgeving, afvalsortering, etc.)

Wij houden ons aan de wet

2

Op onze menukaarten, op posters, op netwerken en op onze website belichten we onze duurzame voedselaanpak.

We communiceren over onze duurzame voedselinitiatieven

3

We gebruiken geen producten uit de 5e reeks
Producten uit de 5e reeks (complete gerechten die uitsluitend uit producten van de 5e reeks bestaan, vooraf gekookt en bereid, daarna vacuüm verpakt en in de koelkast bewaard, zoals kant-en-klare quiches en lasagne zijn verboden 

We gebruiken geen producten uit de 5e reeks

4

Elke dag wordt er minimaal één vegetarische optie op het menu aangeboden. Over het 'veggie' karakter van het gerecht wordt gecommuniceerd naar de klant. Voor de broodjeszaak wordt er minimaal één hartige vegan garnituur per dag aangeboden.

We hebben een vegetarisch aanbod

5

Eieren moeten categorie 0, 1 of biologisch Tetra Pak zijn.
Herinnering aan de code die de productiemethode van de eieren aangeeft:

  • 0 = organisch

  • 1 = vrije uitloop fokken

  • 2 = grondlandbouw

  • 3 = kooicultuur

We gebruiken alleen biologische eieren (code 0), uit de buitenkweek (code 1) of in biologische Tetra Pak

Naast deze basiscriteria:

labe-good-food-les-ateliers-du-midi.png

6

Het restaurant biedt zijn klanten aan om de resten van hun bord mee te nemen in een Rest-O-Pack of een andere doggybag. Wij communiceren schriftelijk met de klant (in de eetzaal of op de menukaart) over de mogelijkheid om te vragen om de restjes van een maaltijd mee te nemen.

Wij bieden een Rest-O-Pack aan en/of wij accepteren herbruikbare containers van klanten

7

Het restaurant wordt rechtstreeks bevoorraad door een producent (tuinder, kweker, pers, enz.) of een verwerker (kaas, varkensslager, enz.) van Belgisch voedsel. Deze producten worden minimaal één keer per maand in gerechten verwerkt. Over de herkomst van de ingrediënten wordt gecommuniceerd naar de klant.
de naam van de boerderij wordt weergegeven op het menu (op het menu, in de eetkamer, enz.).

Wij betrekken onze leveringen rechtstreeks bij Belgische, Brabantse en Brusselse producenten en verwerkers.

8

Voor dit criterium worden meerdere niveaus onderscheiden en de bijbehorende punten verschillen.
het restaurant en de broodjeszaak gebruiken het hele jaar door minimaal 5 biologische producten. Deze producten komen nooit uit de conventionele landbouw (niet biologisch gecertificeerd).

Wij koken gecertificeerde biologische producten

9

Het restaurant zorgt zelf voor de transformatie van verschillende producten die in zijn gerechten worden gebruikt (brood, deeg, coulis, fermentatie, sauzen, enz.) die al bereid kunnen worden gekocht.  

Zo maken we elke dag huisgemaakte drankjes  (ijsthee, limonade,…).

Wij bieden zelfgemaakte producten

10

Het restaurant biedt een dessert met seizoensgebonden (Belgisch) en vers fruit.
Het Belgische seizoensfruit zou een groot deel van het dessert moeten innemen. Een buitenlands fruit is toegestaan zolang het een minderheidsdeel van het dessert inneemt.
 

Wij bieden een dessert met seizoensfruit aan

11

Het restaurant produceert enkele van zijn aromatische kruiden.

Wij produceren onze eigen ingrediënten

12

De seizoensgebonden groenten- en fruitkalender van Leefmilieu Brussel wordt gebruikt als referentiekalender voor de seizoensinvloeden van groenten. 

Wij bereiden Belgische en seizoensgroenten

13

Op de menukaart staat aangegeven dat de klant minimaal 2 verschillende complete gerechten (samengesteld uit eiwit, zetmeel en groenten) in kleine porties kan bestellen of zijn gerecht kan samenstellen met een formule op gewicht. 

Wij bieden kleine gerechten voor kleine trekjes

14

Naast het maken van onze Ice Tea en onze limonade, hebben we ervoor gekozen om frisdranken en bieren te verkopen  Belgisch. Op het gebied van wijn werken wij uitsluitend met natuurlijke en biologische wijnen.

Wij bieden biologische en/of Fairtrade en/of Brusselse dranken

15

Om voedselverspilling te verminderen, meten we voedselverspilling in onze vestiging gedurende minimaal één week dienst met behulp van een meettabel die door Leefmilieu Brussel wordt verstrekt. Afhankelijk van het resultaat stellen we een passend actieplan op om voedselverspilling tegen te gaan.

We meten minimaal één keer per jaar gedurende 1 volle week de voedselverspilling die door de inrichting wordt gegenereerd

Het Good Food Resto Label is een initiatief van Leefmilieu Brussel.
Meer info op https://goodfood.brussels/fr/contributions/label-good-food-resto

bottom of page